Teatro Kadaken presenteert ‘E dekonstrukshon di Edsel K.’

[persbericht]
Teatro Kadaken, theater voor iedereen
In Mei 2008 is Stichting Teatro Kadaken opgericht, met als doelstelling het ontwikkelen van theater voor zowel jeugd als volwassenen vanuit een artistieke, maatschappelijke en educatieve invalshoek.
Met haar voorstellingen en theaterprojecten, ontwikkelt Teatro Kadaken repertoire van een artistiek hoog nivo en met een grote sociaal-maatschappelijke relevantie. Hiermee willen wij bijdragen aan de kwaliteit en de kwantiteit van het culturele en maatschappelijke leven op Curaçao.
Teatro Kadaken is een non-profit organisatie, die het publiek kennis wil laten maken met uitdagende en – voor haar jonge publiek- vaak nieuwe vormen van theater. Er wordt zowel met professionele spelers als met jongeren en amateurspelers gewerkt en naast de ‘gewone’ theaterzaal zijn wij ook regelmatig op scholen of speciale locaties te vinden. Naast bestaande theaterstukken schrijft auteur en acteur Albert Schoobaar regelmatig nieuw teksten voor de theatergroep. Een direct en persoonlijk contact tussen voorstelling en publiek staat bij de ‘Kadakenproducties’ altijd voorop en de voorstellingen zijn daarom transparant van vorm en speelstijl. Met een minimum aan theatrale middelen en een maximum aan verbeeldingskracht neemt Teatro Kadaken haar publiek mee in verhalen die het waard zijn om verteld te worden.
Maatschappelijke noodzaak:
Het sociaal-maatschappelijke hart van Teatro KadaKen klopt vooral voor de kinderen en jongeren van Curaçao en voor de volwassenen die dagelijks met die jeugd te maken hebben. Wij willen het jonge theaterpubliek een veelkleurige spiegel voorhouden van zichzelf en hun omgeving en hen steunen in de problemen en uitdagingen waar zij dagelijks mee te maken hebben. Thema’s als vriendschap, drugs, geweld, eenoudergezinnen en seksualiteit staan centraal. Zo creëren we theater met een grote urgentie, dat met beide benen in de wereld van vandaag staat. Theater dat met humor en ontroering naar het leven kijkt, maar ook brutaal en uitdagend kan zijn en prikkelt tot discussie.
De productie:
Gesteund door Stichting Doen, het Nederlandse Fonds voor Podiumkunsten en het Prins Bernhard Cultuurfonds Ned. Antillen en Aruba gaat op 28 augustus de nieuwe voorstelling van Teatro Kadaken in première: De deconstructie van Edsel K. We zijn te gast in de unieke – bijna vergeten – theaterzaal in de Aula van Huize Welgelegen (Habaai) en dat is tot half december 2009 de thuisbasis van Teatro Kadaken. De voorbereidingen zijn al het hele jaar in volle gang. Naast de kernspelers van Teatro Kadaken: Norma Cova en Albert Schoobaar, zijn er twee jonge spelers uit de audities voor het stuk gekozen: Gideon Donker en Eurshley Davelaar. In nauwe samenwerking met regisseur Silvia Andringa uit Nederland is er een artistiek plan ontwikkeld en sinds half juli is de groep dagelijks aan het repeteren en monteren in die prachtige vervallen theaterlocatie.
Inhoud van de voorstelling:
De deconstructie van Edsel K. vertelt het verhaal van Edsel en Kai die samen in dezelfde ‘Bario’ opgroeien. Er bestaat geen grotere vriendschap dan die tussen hen. Zij beloven altijd klaar te staan voor elkaar en elkaar te steunen. Maar naarmate zij ouder worden lijkt het voor Edsel steeds moeilijker te worden om die belofte na te komen. De vier acteurs spelen en vertellen dit verhaal over vriendschap, tolerantie, verraad, liefde en de moed om jezelf te zijn. Zonder angst voor wat degenen om je heen er van zullen denken. In een vlot gemonteerde voorstelling ontleden en construeren de spelers het leven van Edsel K. als ware het een puzzel. En na een ruim uur vol onverwachte wendingen vallen uiteindelijk de puzzelstukjes op hun plaats.
Voor wie, waar en wanneer?
De deconstructie van Edsel K. is niet geschikt voor kinderen, jonger dan 12 jaar. Het wordt in de periode van september tot half december 2009 overdag als schoolvoorstelling gespeeld voor leerlingen uit het Voortgezet Onderwijs. Maar jongeren die met elkaar of hun familie willen komen kijken zijn natuurlijk ook zeer welkom bij de voorstellingen voor het ‘vrije publiek’.
Deze vrije voorstellingen spelen in de avond op de volgende data:
Première: vrijdag 28 augustus 2009 om 20:00 uur
Plaats: De Aula van Huize Welgelegen (Habaai).
Data overige vrije voorstellingen: 29 augustus. 4, 5 & 18 september. 2, 3, 30 &31 oktober. 6 & 7 november 2009.
Aanvang vrije voorstellingen: 20:00 uur. (na aanvang helaas geen toegang)
Kaarten voor de voorstellingen zijn verkrijgbaar bij Boekhandel Mensing Kaminada, Landhuis Bloemhof, Gallerij Alma Blou en Tik Tak.
In het kader van de schoolvoorstellingen is er lesmateriaal ontwikkeld en zullen er workshops gegeven worden voor leerkrachten ter voorbereiding en nabespreking van het stuk met hun leerlingen.