Over Teatro KadaKen
Teatro KadaKen is een theaterinitiatief van actrice Norma Cova en theatermaker/acteur Albert Schoobaar, en staat onder zakelijk en productionele leiding van Lou Nisbet. Teatro KadaKen stelt zich tot doel maatschappelijk betrokken theater van hoge artistieke kwaliteit te ontwikkelen voor jong en oud. In de voorstellingen van Teatro KadaKen staan actuele maatschappelijke thema’s in de hedendaagse samenleving centraal. Thema’s met een grote urgentie voor de samenleving van Curaçao. In de voorstellingen van Teatro KadaKen zie je een progressieve en eigenzinnige stijl die zich onder meer kenmerkt door minimalistische decors, poëtische taalgebruik, een transparante vertellende speelstijl en een dwingend gebruik van ruimte, muziek en beweging.
Teatro KadaKen werkt vanuit de overtuiging dat theater een effectief middel is om problemen bespreekbaar te maken en deze samen met het publiek te onderzoeken. Juist voor jonge mensen op Curaçao kan deze werkvorm van grote betekenis zijn. In 2018 heeft Albert Schoobaar na 10 tien jaar zijn artistieke leiderschap binnen Teatro KadaKen afgerond. Gedurende deze periode bracht KadaKen E Dekonstrukshon di Edsel K. (De Deconstructie van Edsel K. (2009)), Tisha (2012), E Balada di Plùisje (De Ballade van Pluisje(2013)), Bos Di Nos Pueblo (De Stem van Ons Volk (2015-2016)) en Mula (2017), steeds vergezeld van een educatief programma voor de scholen.
Na deze periode zet Teatro KadaKen haar producties voort onder zakelijk en productionele leiding van Lou Nisbet. We produceren vanuit een artistieke ambitie die de focus verlegt van incidentele creatie naar structurele verdieping. Verdieping realiseren we in de eerste plaats door het aangaan van samenwerkingsverbanden met partners uit het vak, waarmee we het werk blijvend naar een hoger niveau tillen. Verdieping realiseren we ook door het plaatsen van de verhalen in een bredere context; niet meer als thema’s op zich, maar gekoppeld aan een bepaalde tijdsgeest. Dit geeft meer lagen aan de voorstelling. De historische, sociale en culturele context helpt het verhaal te verklaren, scherper in beeld te brengen en daarmee te verdiepen.
Het gebeurde is een product van een bepaalde tijd, maar de thema’s en de motieven zijn universeel. Ons publiek wordt geconfronteerd met hun eigen historie: “Hoe zijn we terechtgekomen waar we nu staan?” Wij vragen het publiek om de historie die ons gevormd heeft diep in de ogen te kijken, om de bagage van ons af te schudden, verantwoordelijkheid te nemen voor het gebeurde en niet weg te kijken, hoe hard en pijnlijk dat ook is. MULA en Chakutoe zijn de eerste twee theaterproducties die vanuit deze ambitie zijn geproduceerd.