Teatro KadaKen’s Chakutoe in première op de Internationale Dag van het Theater

= PERSBERICHT =

WILLEMSTAD – Op 27 maart 2019, de Internationale Dag van het Theater, vindt in La Tentashon de première plaats van de voorstelling Chakutoe van Teatro KadaKen. Chakutoe is een maatschappelijk kritische voorstelling over een onderbelichte periode in de Curaçaose geschiedenis. Het stuk neemt de havenstaking van 1922 onder leiding van Felix Chakutoe als aanleiding om universele thema’s in een historische, sociale en culturele context te belichten.

In Chakutoe wordt de bezoeker meegenomen naar het Curaçao van 1922. De Curaçaose haven maakt een bloeiperiode door en de gevestigde orde is vooral geinteresseerd in verdere economische groei, via het behartigen van belangen van de scheepvaartmaatschappijen. Maar als deze de lonen van de havenarbeiders drastisch verlagen, ontstaat een explosieve situatie.

Het verhaal wordt verteld via de levensomstandigheden van het gezin Hendriksen-Schilder. Zoon Tirso wil graag een leider worden. Hij wordt geinspireerd door Jezus en Tula en houdt van lezen en bidden, maar heeft moeite zijn eigen weg te vinden. Als zijn zuster Magdalena zich als een echte leider laat zien, wordt Tirso voor het blok gezet… confirmeert hij zich aan de maatschappelijke normen, of luistert hij naar zijn innerlijke stem?

Het stuk is geschreven en geregisseerd door Gibi Bacilio, die boogt op een decennia lange carrière in het Curaçaose theater. Bacilio laat zich in Chakutoe van zijn sterktse kant zien door zijn acteurs binnen het stuk meerdere personages toe te bedelen, waarbij hun diverse talenten goed uitkomen. Dit geldt voor de meer ervaren acteurs Norma Cova en Albert Schoobaar, maar zeker ook voor de jongere ontdekkingen Tisjaira Martina, Guenn Ramon Gustina en Roley Kelkboom.

Teatro KadaKen staat bekend om haar indringende voorstellingen. Het is haar streven om het publiek te bewegen de Curaçaose geschiedenis diep in de ogen te kijken, de bagage af te schudden, verantwoordelijkheid te nemen voor het gebeurde en niet weg te kijken, hoe hard en pijnlijk dat ook is. Chakutoe, de zesde voorstelling van Teatro KadaKen, volgt op de eerdere successen MULA (2017-2018), Bos di Nos Pueblo (2015-2016), De Balade van Pluisje (2014-2015), Tisha (2012) en De Deconstructie van Edsel K. (2009).

Chakutoe gaat in prèmiere op de Internationale Dag van het Theater, woensdag 27 maart 2019 om 20.00uur. Daarmee wil Teatro KadaKen het belang van toneel voor een samenleving onderstrepen. Deze importantie geldt zeker ook voor de Curaçaose gemeenschap, waar theater als kunstvorm steeds meer in het gedrang komt door gebrek aan een duurzaam podium. ‘Ik moet de vlam levend houden’, de leus van Felix Chakutoe uit 1922, geldt voor KadaKen ook voor theater op Curaçao in 2019.

Buiten de voorstelling voor algemeen publiek wordt Chakutoe gespeeld voor middelbare scholen, geflankeerd door een educatief traject. De voorstelling is geschikt voor ouderen en jongeren vanaf 12 jaar en wordt mogelijk gemaakt door het Prins Bernhard Cultuurfonds Caribisch Gebied, Fonds Podiumkunsten en BankGiro Loterij Fonds. Chakutoe wordt gespeeld in het Papiamentu, voor iedereen die daar behoefte aan heeft is er een Engelstalige samenvattting beschikbaar. Kaartjes voor Chakutoe zijn voor ANG 27,50 te koop bij Mensing’s Caminada, Van den Tweel Zeelandia en online: https://bit.ly/ChakutoeTixx. Na de première in La Tentashon wordt de voorstelling gespeeld op 5, 6 en 7 april en vervolgens op 3, 4 en 5 mei om 20.00uur en op zondagen om 17.00uur. Voor meer informatie: teatrokadaken.org of bel 569 8417/510 2368.