Curaçao heeft er een nieuw theater bij!

May 27, 2021

Stichting Teatro KadaKen en Stichting Birgen di Rosario hebben de handen ineen geslagen om de Aula in Habaai weer in ere te herstellen. De prachtige zaal zal omgetoverd worden tot een inspirerende ruimte voor het tonen van voorstellingen en theatermakers zijn van harte welkom voor het creëren van kunstuitingen.

Teatro KadaKen heeft de afgelopen jaren haar onderkomen gehad in de dynamische, creatieve ruimte Casa Moderna en vervolgens in theater La Tentashon. In La Tentashon kwamen de stukken ‘Mula’ van maker Albert Schoobaar en eindregisseur Milushka Birge en ‘Chakutoe’ van maker Gibi Bacilio, tot leven. In januari 2021 is Teatro KadaKen een nieuw, duurzaam avontuur aangegaan met Stichting Birgen di Rosario en heeft zo een nieuw thuis gevonden in de Aula van Habaai. Het bestuur van Teatro KadaKen kijkt ernaar uit om weer met goede moed en een flinke dosis enthousiasme samen met Stichting Birgen di Rosario nieuw leven in de Aula te blazen. Voornoemde partijen zullen samen de renovatie van de Aula voortzetten om ervoor te zorgen dat dit stukje geschiedenis niet verloren gaat. Ondertussen is Teatro KadaKen al volop bezig met het ondersteunen van artistieke projecten die in de nabije toekomst in de zaal zullen plaatsvinden. Naast het beheren van de Aula zal Teatro KadaKen ook een thuis bieden aan (jonge) makers voor het produceren van theaterstukken en ander artistiek werk. Dit alles zal plaatsvinden temidden van een woongemeenschap waarmee we zullen interacteren en ons door laten inspireren.

Velen zullen de Aula nog wel kennen van de theatervoorstellingen, balletvoorstellingen, muziekoptredens en toneelstukken die er jarenlang plaatsvonden. Met veel plezier gingen de bewoners van Habaai en oudere mensen uit de omgeving regelmatig naar de activiteiten die er werden georganiseerd. Zo werd ook één keer per kwartaal de verjaardagen van de ouderen in de Aula gevierd, alsmede de jaarlijkse kerstvieringen.

Even terug naar het verleden. In 1930 is een nieuwe vleugel aan de rechterzijde van Huize Welgelegen toegevoegd, met op de begane grond een grote prachtige Aula met podium en tribunes. Landhuis Welgelegen was vanaf 1867 tot en met 1940 de deftigste kostschool van heel Zuid-Amerika en het Caribisch gebied voor meisjes uit de betere kringen. Het pensionaat werd daarom van alle gemakken voorzien, zoals een Aula, een zwembad, een tennisbaan, een tekenzaal en een grote zaal uitgerust voor het geven van kooklessen.

De Aula werd in de jaren ‘70 tot en met ‘80 opengesteld voor scholieren in de buurt om onder andere dramalessen te volgen. Groepen van de padvinderij bezochten de Aula met enige regelmaat. Daarna is Jeugdtheaterschool DRAZANS vanaf 2009 actief geweest in genoemd theater door de jeugd na schooltijd dramalessen aan te bieden.

Vier en een half jaar terug trad een nieuwe directeur, Indra Rossen-Lucasius, aan bij de Stichting Birgen di Rosario. Na in het theater te zijn rondgeleid, dat in de tussentijd als opbergplaats en stortplaats is gebruikt, heeft ze toch de schoonheid van het theater gezien. Met behulp van het personeel van de Marinekazerne te Parrera is begin mei 2018 al de rommel opgeruimd en afgevoerd. Daarnaast heeft de Maduro en Curiel’s Bank een mooie bijdrage geleverd om in 2019 alle ramen van de achtervleugel te vernieuwen. Stichting Birgen di Rosario heeft zelf ook in 2018 en 2021 geïnvesteerd in het opknappen van de houten vloer, de balustrades, het herstellen van het podium, het opruimen van het kantoor, het opknappen van de toiletten en het verven van het theater.

Teatro Kadaken heeft een speciale band met de Aula. Al in 2009 heeft Teatro KadaKen onder artistieke leiding van Albert Schoobaar haar eerste voorstelling ‘E dekonstrukshon di Edsel K…’ (regie: Silvia Andringa) in dit theater gemaakt en gespeeld voor scholen en algemeen publiek. Na de bezichtiging van de Aula in 2020 werd het bestuur opnieuw verliefd en zag deze ruimte direct als de juiste plek voor het tot leven laten komen van podiumkunsten zoals theatervoorstellingen, dansvoorstellingen, zang, poëzie en spoken word. Maar ook dramalessen, danslessen en video producties. Verder is de zaal zeer geschikt voor de verhuur aan derden voor uitvoeringen op het gebied van podiumkunsten.

 

 

 

 
Theaterstuk “E dekonstrukshon di Edsel K..” in 2009 (fotograaf Ariadne Faries)

De theaterproducties van Teatro KadaKen staan onder leiding van uitvoerend producent Lou Nisbet. Lou is sinds 2008 actief bij Teatro KadaKen en heeft in samenwerking met Albert Schoobaar en andere makers verschillende voorstellingen geproduceerd. Vanuit jarenlang opgebouwde expertise zet ze haar werkzaamheden voort ter ondersteuning van reeds bekende en jonge makers. Met de steun van de bestuursleden Wesley Eleonora (voorzitter), Aronnette Martis (secretaris) en Wernher Suares (penningmeester) hoopt ze samen met geëngageerde makers en vanuit deze nieuwe plek maatschappelijk relevante en inspirerende theaterproducties te produceren voor de Curaçaose gemeenschap.

De opening van Teatro Aula zal dit jaar nog plaatsvinden zodra dat maatschappelijk gezien weer verantwoord is, dus.. stay tuned!

Neem voor meer informatie over zaalverhuur, samenwerkingsmogelijkheden en de werkzaamheden van Teatro KadaKen contact op met Lou Nisbet via teatrokadaken@gmail.com / +599 9 672 45 80 en neem een kijkje op https://teatrokadaken.org/

Foto’s huidige situatie: Margo Groenewoud