Nos No Ta Hende Mas

Titel:‘Nos no ta hende mas’ oftewel ‘wij zijn geen mensen meer’.
Script: Albert Schoobaar
Regie: Ad de bont
Acteurs: Norma Cova en Albert Schoobaar

Het verhaal speelt zich af rond een 15 jarige jongen genaamd Kenneth (Kenchi). Het verhaal begint in zijn cel, waar Kenchi vastzit wegens verdenken van moord. Vanaf dat moment blikt hij terug op zijn leven, een leven waarin zijn schooljuf hem vernederde, zijn moeder hem verwaarloosde en met een beschonken vader die hem zijn droom afnam. Al die gebeurtenissen zijn in een versnelling aan hem voorbijgegaan en nu zit hij hier… Vast, alleen, in een politiecel.
Totdat hij bezoek krijgt van een wel heel speciaal iemand die hem een wijze les leert…

‘Nos no ta hende mas’ bestaat uit een voorstelling met een grote maatschappelijke relevantie. Het is theater dat reflecteert op de maatschappelijke werkelijkheid, dat confronteert en dat jongeren raakt. De voorstelling is gemaakt om tegengif te bieden. Tegen de problemen die veroorzaakt worden door afwezige vaders, het gebrek aan emotionele aandacht, armoede en drugs. De werkelijkheid waar veel Antilliaanse jongeren ofwel middenin zitten, of in terecht dreigen te komen.

Het project Dossier Korsou, waar ‘Nos no ta hende mas’ deel van uit maakte, heeft in 2003 bijna alle middelbare scholen van Curaçao bezocht. Ook is er opgetreden op Bonaire, in Nederland, België en Suriname. In totaal hebben meer dan 10.000 jongeren de voorstelling gezien en gesprekken gevoerd over relaties en ouders, over drugsbarons en seksueel misbruik. Ook over liefde en over vriendschap, respect en vertrouwen. Om de nieuwe generatie ook deze kans te bieden, blaast Teatro KadaKen ‘Nos no ta hende mas’ nieuw leven in. Zodat ook deze generatie de kans krijgt om vertrouwd te raken met het bespreken van soortgelijke maatschappelijke thema’s.
lange tekst voor actueel